Voet- en enkelechografie

De oorzaak in beeld

Echografie bij voet- en enkelklachten is een relatief nieuwe techniek. Toch is het naar onze mening het begin van een effectieve behandeling, voor mensen met chronische of aanhoudende klachten, maar zeker ook voor nieuwe patiënten. Met een combinatie van onderzoekstechnieken (lichamelijk en indien van toepassing echografisch) en het stellen van de juiste vragen brengen wij uw klacht volledig in kaart. Daarmee bespaart u veel tijd, gaat u zorgvuldig om met de kostbare vergoeding uit de aanvullende zorgverzekering en bereikt u eerder vermindering van de klachten.

echografie

Goed onderzoek en de juiste diagnose

De structuren in de voet en de enkel zijn erg klein. Bovendien zijn er tal van oorzaken voor pijnklachten in dit kleine deel van het lichaam. Voor het maken van goede afbeeldingen en het correct interpreteren hiervan is veel ervaring nodig. Het is voor een beginnende echografist of algemene echografist in het ziekenhuis veel moeilijker om alle facetten van de diagnostiek te beheersen. Bij Podozorg IJsselstein is de voet en enkel al jarenlang dagelijks onderzoeksterrein. Door goed onderzoek te doen en de juiste diagnose te stellen kun je onnodige behandeling, en soms zelfs operaties, voorkomen.

Het is goed om te weten dat niet alle oorzaken met echografisch onderzoek in beeld kunnen worden gebracht. Stel, dat wij geen antwoord kunnen vinden, dan weten we wel wat de best mogelijke vervolgstap is. Podozorg Nederland is een groot netwerk van specialisten, wat de één niet weet, weet de ander wel.

Hoe werkt echografie?

Een echosysteem bestaat uit een computer met beeldscherm en een transducer. De transducer zendt hoogfrequente geluidsgolven uit. Door de transducer, het kopje van het apparaat, op het lichaam te plaatsen worden de geluidsgolven weerkaatst door de structuren in het lichaam. Deze techniek zorgt ervoor dat er een afbeelding zichtbaar wordt die door de echografist uitgelegd kan worden. Al met al is het een heel technisch verhaal, maar feitelijk gaat het erom dat je met een echoapparaat kunt kijken naar oppervlakkige structuren, zoals pezen, spieren, kapsels, banden en zenuwen. Daar zit negen van de tien keer ook het onderliggende probleem.

In tegenstelling tot röntgenonderzoek en MRI kent echografisch onderzoek geen risico’s of neveneffecten. Er is geen sprake van gevaarlijke straling en het mag bij iedereen toegepast worden. Daarnaast is het erg patiëntvriendelijk, want tijdens het onderzoek kunt u comfortabel liggen of zitten. Na afloop kunt u zelf de beelden zien, waardoor u de klacht beter zult begrijpen.

Wij delen graag onze kennis

Podozorg Nederland is een groep gelijkgestemde podologen, die samen maar één ding willen: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen wij wekelijks onze kennis.